מאז ומתמיד הידע היה פסגת השאיפות של בני האדם (אחרי כסף כמובן). לא תמיד באופן גלוי לעין, אבל די ברור לכולנו שכשיש ידע אפשר לעשות המון.
ידע לא בהכרח מתבטא בחוכמה או הבנה, והוא לא בהכרח מתורגם לכסף.
בתקופה האחרונה משהו קורה. משהו משתנה. היחס שלנו כלפי ידע.
הידע, תמיד היה בעל ערך רב עבורנו. זה שהיה בעל ידע רב יכל להוביל לשינויים רחבים ואפילו מהפכות. לימודים היו חובה, בית ספר, תיכון, אוניברסיטה, תארים. וכל המרבה - משובח.
ולאחרונה, אנחנו עדים לתופעה שהולכת ומתרחבת - הידע כבר פחות חשוב. לא בהכרח צריך תואר בשביל להצליח ולעסוק בשיא הטכנולוגיה. לא בהכרח צריך המון ידע בכדי לחולל מהפכות גדולות. כמובן שתהיה טעות להסיק מכאן שדוקטורט ועבודות מחקר מיותרים, אבל אנחנו בהחלט עדים לתהליך ממש לא מובן מאליו - מהפכות שנעשות בעיקר בגלל יכולת חשיבה טבעית, אינטואיטיבית, עם למידה מאוד ממוקדת, כמעט ללא צבירת ידע.
חברים, מה שאתם רואים לנגד עיניכם זוהי בדיוק מהות החדשנות. עבודה כמעט ללא תבניות, נטולת עכבות. היצירתיות חיה ובועטת ואפילו השמים לא מהווים גבול.
אתה עובר הכשרה קצרה, לומד כלי שמאפשר יצירתיות כגון תוכנה, ומפעיל אותו כראות עיניך. נשאר רק לעשות איתו דברים מדהימים.
ולא רק, הידע נדחק עוד לאחור, ואת מקומו תופס המידע, וגם big data. הכל כמעט מונח לרגליך ולך נשאר לעשות את הדבר הגדול הבא!
אז הנה, אנחנו בפתחו של עידן שהידע כשלעצמו פחות מעניין אותנו, ואנחנו לא מרגישים צורך לאגור אותו במוחנו, כי הוא קיים ומציף אותנו.
השלב הבא והמתבקש הוא, מה עושים עם כל הידע הזה? ובדיוק בשביל זה מגיעה החדשנות. במקום הזה, שכבר מיצינו את התהליכים הטריביאליים, נכנסת החדשנות ועושה מהפכות. ומי שורד בקלות? מי שיודע להפעיל אותה, לממש אותה. לעומתו, מי שתקוע באגירת הידע אצלו, כנראה שימצא את עצמו די מהר מחוץ למשחק.
נסכם:
הידע הוא כלי, והוא כבר שלנו, ומסתבר שבשביל לדעת להשתמש בו צריך לעבוד לא פחות קשה.
החדשנות היא לא סתם גימיק נחמד או שיגעון חולף, היא העתיד הקרוב.