מאמר :
חדשנות, פיספסנו משהו?
הייטק. דיבור על חדשנות מוביל אותנו כמעט באופן מיידי להייטק.
האם הייטק זו חדשנות? והאם פעילות של חדשנות היא בהכרח הייטק?
כמובן שלא.
עולם ההייטק הוא מוקד משיכה אדיר לפעילות ענפה בתחומי החדשנות והיזמות. אצל רובנו החדשנות נתפסת כהתפתחות טכנולוגית. מכשיר חדש עם פונקציות חדישות, גאדג'ט, התקדמות טכנולוגית. קשה לנו לדבר חדשנות ללא התייחסות לטכנולוגיה ולשזור "הייטק" פנימה. היא סוחפת אותנו בכל רגע ורגע, משנה ומעדכנת לנו את החיים, ומשאירה אותנו פעורי פה באופן תדיר. לעתים, הגבול מיטשטש, וגם לקוח הקצה, שמשתמש בטכנולוגיה, חש שותף מלא לחדשנות הטכנולוגית. אם כך, כמעט כולנו אנשי חדשנות! האמנם?
הטכנולוגיה שואבת את האנושות כולה למערבולת של חדשנות שמתעצמת באופן אקספוננציאלי, מאפשרת לנו להתפתח לכיוונים שרק לפני מספר עשורים היו דמיוניים, וממחישה לנו היטב מה היא חדשנות ומדוע היא חשובה כל כך.
האם טכנולוגיה היא הוקטור היחיד שבכיוונו אפשר לחוות חדשנות? האם לא קיימים וקטורים נוספים?
החדשנות הטכנולוגית מוחשית ונגישה לנו. קל לנו לשתף איתה פעולה ואף להתמכר לה. היא נוחה לנו, מקדמת אותנו, מרגשת ומטלטלת, ולא משאירה אותנו אדישים. אבל מה קורה למדינה שמשקיעה את רוב מרצה בוקטור אחד עיקרי, ושוכחת לטפל ולקדם וקטורים נוספים? כך קרה למדינה קטנה, מדינת ישראל. מעל לשני עשורים של השקעה בלעדית בעולמות ההייטק גרמה לפערים משמעותיים בין ענפי המשק, והותירה אותנו חסרי אונים אל מול קירות ארכאיים וחומות בצורות, שמשפיעים על חיינו כמעט בכל רגע נתון וגורמים לתסכול רב. היכן? תחומי המלאכות השונות: נגרים, רתכים, זגגים... שירות הלקוחות שאנחנו זקוקים לו באופן יומיומי. בנייה. שירותי רכב. תשתיות. והרשימה עוד ארוכה. מה קרה בדרך? איך יתכן שאומת הסטרטאפ, ההייטק והחדשנות מתנהלת באופן מדשדש אחרי מדינות מתפתחות אחרות? זה לא קרה בטעות. השקעה עיוורת וכמעט בלעדית בהייטק ובטכנולוגיה הביאה אותנו למקום בעייתי, שנדרשים מאמצים רבים להיחלץ ממנו.
החדשנות מאפשרת קפיצות מדרגה משמעותיות. יש בה מרכיב עיקרי של סיכון, אי וודאות, ולא מחבקת סולידיות ופאסיביות. במקביל, היא מאפשרת לתהליכים להיות יותר חדים, מהירים, משמעותיים. היא מנערת ומטלטלת, ויוצרת סדר חדש שאליו יש להתרגל. מכיוון שאנחנו חיים ביקום רב מימדי, אנחנו יודעים באופן ודאי שישנם וקטורים רבים שמאפשרים התפתחות, כזו שהיא לא בהכרח טכנולוגית. לא על ההייטק לבדו.
הרחבת תפיסת החדשנות נדרשת כעת, השקעה רחבה במשק כולו, שתשיב את האיזון לו אנחנו זקוקים.
אבי שגיא, innomaze
כל הזכויות שמורות ©