מאמר :

הומור בריא לחדשנות







כחלק מסדרת מאמרים בנושא יצירתיות, אמשיך להציג גישות ותפיסות כיצד לשפר את היצירתיות שלנו כפרטיים וכחלק ממערכות ארגוניות.


כבר הכל נאמר על חוש הומור. אבל ידעתם שהוא יכול לסייע להגברת היצירתיות?


הומור, כשמשתמשים בו נכון, מאפשר לגשת אחרת לבעיות ואתגרים. הוא יוצר זווית ראיה אחרת, לא מוכוונת ולא מקובעת, ומעודד משחק עם הבעיה. הומור עלול להרגיש לנו סתמי, ילדותי, לא רציני, אבל זה רק כי הורגלנו להשתמש בו במצבים מאוד מסוימים שאינם פעילויות משמעותיות, עסקיות.


אז מה יש בהומור? בעיקר גורם הפתעה. הפתרון של הסיפור, הפאנצ', מפתיע אותנו מכיוון שלא חשבנו. כיוון לא סביר, לא הגיוני, אולי גם לא מציאותי. לעתים הוא משבש לנו את הלך החשיבה ושובר לנו את ההבנה והשתלשלות האירועים, כך שלא נותר לנו אלא לצחוק. הוא מדגדג אותנו במקומות הרכים וצובט אותנו במקומות הקשים. ההומור הוא לא פשרן, הוא מאוד עוצמתי ומתחייב להיות טוטאלי בכדי לעשות את העבודה. ההומור הוא משבש, והוא חייב להיות מאוד יצירתי כדי שהוא יהיה מוצלח.

אז מסתבר שיש בו הכל! נשאר רק ללמוד להפעיל אותו נכון על חדשנות ויצירתיות.


הגזמה, דמיון, חוצפה, תעוזה, אפילו רק שינוי כיוון המחשבה - כל אלה הם מתכון מוצלח להגברת היצירתיות. כאשר אנחנו ניגשים לבעיה, ובמיוחד בעיה שאינה לינארית, אנחנו צריכים להצטייד בכלים עוצמתיים שיודעים לטלטל את הבעיה, לנער אותה היטב היטב, לאפשר לה לקבל פנים אחרות, ולמרחב הפתרונות שלה להתפתח ולהתרחב משמעותית.


באמצעות הומור אפשר לעשות הכל. ה-כל. כך גם ביצירתיות - אין לה באמת מגבלות. 


אז איך אפשר להפעיל את ההומור ככלי?

אין לכך חוקים ברורים, וכל אחד יכול לסגל לעצמו את השיטות המתאימות עבורו לשימוש בהומור ככלי, אבל נסו את הדבר הבא:

כשאתם נתקלים באתגר או בעיה, נסו לספר סיפור סביב הבעיה כשהיא מוקד הסיפור, אבל לא בהכרח. בסיפור הרשו לעצמכם לדמיין, להגזים, לצחוק, והחשוב מכל הוא להתנתק מהבעיה ומהצורך המיידי למצוא לה פתרון הגיוני. דווקא עם השימוש בהומור הפתרון יהיה לא הגיוני, הבעיה משנה את עורה, והמוח שלנו מתענג ומשתעשע. אפשרו לעצמכם לחשוב על עשרות וריאציות לסיפור ולפתרונות, מצחיקים ומוזרים ככל שיהיו.

מיד עם תחילת התהליך, וגם בשלבים שונים במהלכו, תתקלו בהתנגדויות פנימיות, קולות פנימיים: "די עם השטויות האלה", "אין לי זמן למשחקים", אני חייב למצוא לבעיה פתרון", "זו הפרנסה שלי", "משחקים נשאיר לבית עם הילדים, כאן זה עבודה", ועוד מחסומים רבים שיצופו. כל אלה הם משוכות שפוגעים לנו משמעותית ביכולת להיות יצירתיים. דלגו באלגנטיות על אותן משוכות באמצעות הומור, ואפשרו לעצמכם להרגיש בטוחים בצורך להיות יצירתיים.

לאחר סיום הסיפור, הזהרו מלחפש מיד את הפתרון האמיתי, לקפוץ מיד עם המשפט "מה יצא לי מזה?", מכיוון שהוא שייך לאותה קבוצות משוכות שמפריעות לתהליך היצירתיות. אפשרו למוח להמשיך לעבוד ברקע, היצירתיות ממשיכה להתגלגל גם כשהיא לא ב-front. ואז הפתרונות המעניינים יגיעו! במוקדם או במאוחר אתם תגלו שמרחב הפתרונות עצום.


ההומור הוא כלי אדיר, מהנה ובריא עבורנו. השתמשו בו!



ותרגיל לסיום:

למדינה קטנה, רחוקה מאוד ולא מוכרת, יש בעיה באחד מגבולות המדינה. הצד שמעבר לגבול מתנכל לה לא מעט, ולאחרונה גם החל להשתמש בנשק מאוד מתוחכם - הוא מפריח לאוויר בלונים עם בקבוקי תבערה שנוחתים בצד השני וגורמים לשריפות ולנזקים קשים. 

באמצעות הומור, כיצד ניתן לפתור את בעיה?

(הנה כמה רמזים: מה הם לובשים בזמן שהם מפריחים את הבלונים? מה קורה כשיורד ברד? או מה קורה כשבדיוק זו התקופה של נדידת הציפורים? תהנו)




אבי שגיא, innomaze



רוצים לדעת עוד? אנחנו כאן בשבילכם.

השאירו פרטים:

טוב שיש רשתות חברתיות.

מוזמנים לעקוב ולשמור על קשר:


טוב שיש רשתות חברתיות.

מוזמנים לעקוב ולשמור על קשר:




כל הזכויות שמורות ©