מאמר : פס ייצור לחדשנות
הפעילות של פס ייצור, או קו מוצרים, די ברורה לנו.
יש תהליך מוסדר, שלבים ברורים. ברור מה המתכון, מה מכניסים בהתחלה ומה מקבלים בסיום התהליך.
כמובן שעלולות להיות תקלות בדרך, אבל הן נלקחות בחשבון במהלך התכנון ובאות לידי ביטוי בסטטיסטיקה.
תארו לכם שהדברים היו עובדים אחרת.
תארו לעצמכם שיש לכם פס ייצור שאתם מכניסים לו מרכיבים ברורים, אבל אין לכם מושג מה יצא בסוף. תחשבו על רובוטים שעובדים באופן כמעט אקראי. אמנם הם פועלים על פי לוגיקה מסוימת, אבל הם לא פועלים יחד למטרה מסוימת ברורה. אין תהליך מוסדר, אין מוצר שידוע מראש. הזוי, לא? מה הטעם בדבר כזה?!
פס ייצור כאוטי.
פס הייצור הכאוטי הזה הוא קבוצה אינסופית של פתרונות שהם לא הפתרון היחיד שאנחנו מחפשים. למעשה, ניתן לומר שקיים הפתרון יחיד שאנחנו מחפשים בתהליך, שלשמו הקמנו את פס הייצור, וכל פתרון שאינו בהגדרת היעד הוא טעות. אינסוף פתרונות שאינם נכונים לנו, לעומת אחד ויחיד שהוא נכון ומדויק.
אבל, האם באמת כל אינסוף הפתרונות הללו הם טעויות? האם יתכן שיש מרחב פתרונות סופי שהוא לא המוצר שתכננו מראש, אבל יאפשר לנו לקבל מוצר אחר, חדש, שלא חשבנו עליו? אולי אפילו מוצר שאין לנו מושג מה הוא עושה? שאנחנו עדיין לא מבינים את המשמעות שלו ואת הצורך שבו?
חדשנות.
החדשנות אינה נמצאת בפס הייצור הטכנולוגי והמדויק אליו הורגלנו. הרי, שם הכל ידוע. ניתן לשפר ולייעל תהליכים, לעשות אותם בפחות אנרגיה, פחות זמן, יותר דיוק. בתאימות מירבית עם עקרונות לפיהם אנחנו חיים ומאמינים בהם. ועדיין - אנחנו יודעים מה הכנסנו ולבסוף גם מה יהיה התוצר. אין כאן חדשנות.
החדשנות נחבאת דווקא ב"טעויות". אותן "טעויות" שאנחנו פוגשים גם בטבע, ומשתאים, כיצד יתכן שמערכת כל כך מורכבת ומדויקת יכולה להפיק מוצרים שהם טעויות פטאליות?
הטבע מתחדש באופן תדיר. הטבע אינו "פס ייצור" מושלם, אלא תהליך שטבועות בו תקלות, ומדוע? בכדי שהטבע יוכל להיות ורסטילי ויוכל להתחדש. ההתחדשות היא כלי הכרחי להתמודדות עם אתגרים ובעיות.
בכדי ליצור חדשנות אנחנו חייבים להשאיר מקום לספק. מקום לדברים להשתבש, להתקלקל, אבל באופן מבוקר. פס ייצור שבו נאפשר לאלמנט אחד להשתנות באופן תדיר יכול לאפשר לנו לגלות מרחב מוצרים שלא חשבנו עליו.
לכולנו ברור שאנחנו חיים בתבניות מוגדרות היטב. אנחנו חלק מפס ייצור במערכת החינוך, ובהמשך במוסדות האקדמיים, וכמובן שגם במקומות העבודה. בנורמות שיצרנו לעצמנו, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לעבוד אחרת. לפחות רובנו כך.
עם זאת, די ברור לנו שזה לא יכול להשאר כך. פס ייצור הוא תהליך מאוד חשוב, אבל הוא לא התהליך היחיד. התהליך הקודם לו הוא פס ייצור כאוטי, קוונטי, שמאפשר לחיות ולהרגיש אינסוף פתרונות, רגע לפני שהם קורסים לפתרון יחיד שאותו נזין לפס הייצור. ככה עושים חדשנות.
אבי שגיא, innomaze
כל הזכויות שמורות ©