מנורת ייבוש לק ג'ל


אבי שגיא, ניקולוג, טיפול בריאותי בציפורניים

מנורת הייבוש של הלק ג'ל - אי אפשר שלא לשמוע עליה. בשונה מלק רגיל, ללק ג'ל אין אפשרות להתקיים ללא מנורת הייבוש, היא חלק בלתי נפרד ממנו. 

מדי מספר חודשים אנחנו נתקלים בכתבות שגורמות לציבור להכנס לפאניקה - לק ג'ל מסוכן, הנורה מסרטנת, פוגעת בגוף ועלולה לגרום למלנומה ועוד ועוד. מטרת הכתבה הזו לעשות לכן סדר: האם מנורת הייבוש מסוכנת? מה השימוש הנכון והמומלץ? ומה הבסיס המדעי להנחיות?

כמדען מהטכניון וכמכשיר מדריכות לתחום טיפול וטיפוח הציפורן, חשוב לי להסביר את הפן המדעי-טכנולוגי של המכשיר ומכאן גם נבין את ההשפעה על טיפוח הציפורניים:
ישנן שתי טכנולוגיות עיקריות לייבוש לק ג'ל - פלואורסנט ו-LED. שימו לב: שתי השיטות פועלות לאותה מטרה - הפקת אנרגיה לתהליך הפולימריזציה, רק שאופיין שונה! הראשונה נחשבת יחסית מיושנת ואיטית, הנפוצה ביותר לשימוש היא ה-LED. חלק מהמכשירים משלבים את שתי השיטות. נורת ה-LED מבוססת מוליכים למחצה, מעגל חשמלי ובו דיודה שפולטת את הקרינה ולכן היא יותר מדויקת ועוצמתית, אורך החיים שלה ארוך מאוד עם כמעט אפס תקלות, ונעשה בה שימוש נרחב לעומת אחותה הפלואורוסנטית. 
בשתי השיטות הטכנולוגיה מבוססת קרינת UV. המשמעות - בכדי לייבש את הלק ג'ל יש צורך בקרינת UV מסוימת, בטווח מוגדר, שמתוכננת על ידי יצרן הג'לים. לרוב היא בטווח של 340-410NM שבקצהו העליון הקרינה נכנסת לתוך התחום הנראה ולכן אנו גם רואים אור בגוון סגול כחול שנפלט ממנורת הייבוש. חשוב להבין שמעבר למה שרואים יש עוד הרבה קרינה שנפלטת מהמכשיר שהיא מעבר לטווח הראייה.
טווח הקרינה המוגדר מוכל בתוך הטווח של קרינת UVA שנחשבת לקרינה פחות מסוכנת לעומת קרינות UVB ו-UVC, ששתיהן הרבה יותר מסוכנות עבורנו. קרינת UVA נמצאת בטווח של 315-400NM, וקרינת UVB בטווח 280-315NM. 
קרינת UVC יכולה להיות ממש הרסנית, ויתכן ואתן מכירות אותה ממכשירים המבצעים תהליכי עיקור של ציוד וכלים.
טווח הפעולה של מנורת הייבוש נמצא בתוך הטווח של קרינת UVA ורחוק, לא הרבה, מקרינת UVB שהיא קרינה מסוכנת.

ישנם הרבה מחקרים על קרינות והסכנות לגוף ולעור, וידוע שקרינת UVA עלולה לגרום לנזקים לעור ואף לסרטן העור, וככל כשהחשיפה מוגברת כך הסכנה לפגיעה בגופנו גבוהה יותר. הקרינה חודרת את שכבות העור ועלולה לגרום לשינויים במבנה ה-DNA ומכאן גם למקרי סרטן. כיצד ההשפעה משתנה? כתלות בעוצמת הקרינה, באורך הגל של הקרינה, במשך החשיפה לקרינה, ובמערכת החיסון של הגוף.

מה ניתן להסיק? האם מסוכן להשתמש במנורת UV לייבוש לק ג'ל? התשובה היא כמובן תלוי באופן השימוש, ממש כמו כל תכשיר שנמצא במכון היופי, גם התמימים שביניהם.
מנורת הייבוש אושרה לשימוש על ידי גורמים בריאותיים גדולים ומתאימה לשימוש על בני אדם. עם זאת, כמובן שישנן הגבלות, שאם עובדים לפיהן נוכל לשמור על בריאות תקינה.
ה-FDA קיים מחקר מקיף בנושא והגיע למסקנות ברורות שאותן הוא פרסם באתר. הנה קישור כאן, והנה תקציר של הסיכום: 
"
Finally, nail curing lamps usually come with instructions for exposure time. The shorter your exposure, the less risky the exposure, in general. So always follow labeled directions when available. In general, you should not use these devices for more than 10 minutes per hand, per session.
"
המשמעות: שימוש סביר בלק ג'ל אינו אמור לגרום לבעיות. מה הוא שימוש סביר? עד 10 דק' לטיפול. אפילו בשימוש מעבר לזה המצב יחסית די בטוח. כל זה כמובן מותנה בעבודה על פי הוראות השימוש שהנחה היצרן.

 Doug Schoon, מדען בתחום הכימיה ומומחה עולמי לטיפול וטיפוח הציפורניים והעור, מסכם את הנושא כך:

"It is important to note that clients visit a salon for UV gel nail application or maintenance twice each month and that each of their hands are placed into the UV lamp for intervals of two minute or less, for a total of 6-10 minutes."

המשמעות: שימוש בטוח מוגדר כחשיפה של כשתי דק' בכל סבב ייבוש למשך זמן כולל של 6-10 דק' לטיפול (עד 5 סבבי ייבוש בסך הכל: בייס, 3 סבבי לק ג'ל וטופ, שמשכם הכולל עד 10 דק') כשמספר הטיפולים החודשי לא עולה על שניים.

אז עכשיו שנרגענו, מתי השימוש כן עלול להיות מסוכן?
- כמובן כשהחשיפה ארוכה יותר. משך החשיפה הוא הגורם העיקרי שיש לשים אליו לב
- אמינות ואיכות. אם רכשת מנורה לא הכי איכותית, שהיצרן לא השתמש ברכיבים אמינים ואיכותיים, יתכן אי דיוק ואף חריגה בפליטת הקרינה ובמקרים של רשלנות אולי גם חדירה לספקטרום UVB. לכן חשוב לרכוש ציוד ומכשירים מוכרים ואמינים.
- רגישות מוגברת לקרינה וכל חשיפה מועטה גורמת לרגישות יתר. אם את לקוחה כזו עלייך לשמור על גופך וציפורנייך היטב, וכמובן להיוועץ ברופא לפני שנחשפים לקרינת מנורת הלק ג'ל.
- שימוש לא נכון במנורת הייבוש. יש לעקוב אחר הנחיות היצרן והוראות השימוש שמופיעות על גבי מנורת הייבוש.


מנסיוני כמנהל אקדמיה, קבוצת הסיכון הגדולה ביותר היא של המתלמדות, אלה שעכשיו נמצאות בתהליך של לימודים או שסיימו אותו בתקופה האחרונה והן מתנסות הרבה יותר מהשימוש הסביר בלק ג'ל. נסיונות על גבי נסיונות, ובמיוחד לאותן הידיים, הופכות מהר מאוד את השימוש ללא סביר וכניסה לטווח פוטנציאלי לפגיעה בגוף. אותן מתחילות בעלות תשוקה גדולה להשתלב בשוק העבודה ולהניע את העסק בהקדם, אבל אסור שזה יבוא על חשבון הבריאות והבטיחות. לכן אני מקפיד מאוד להנחות אותן לשימוש נכון. חבל לסגור את העסק בגלל בעיות בריאותיות.


פלח שוק נוסף שנמצא בסיכון הן החובבות. לצערנו אנו פוגשים מקרים רבים של לק ג'ל שנעשה "בתוך המשפחה ולחברות" ושם הנזקים עלולים להיות חמורים יותר מכיוון שהן לא מתייחסות לפעילות כמקצועית, חסרה להן הבנה בסיסית של אופן השימוש בציוד ואמצעי הזהירות, והקפדה על כללי העבודה. מכאן ועד לנזקים הדרך קצרה ביותר. מגיעות אליי לקליניקה נערות ונשים שנפגעו משימוש לא נכון בלק ג'ל ומכונת הייבוש, ולעיתים תהליך ההחלמה עלול להיות מאוד ארוך. לצערי יש גם מקרים של נזקים לצמיתות. מעבר לכך, חשוב לזכור שמכונת הייבוש היא אלמנט אחד בלבד מתוך מגוון הסכנות של השימוש בחומרים ובציוד הטיפול-קוסמטי.

לסיכום, מכונת הייבוש ללק ג'ל, כמו עוד המון כלים ותכשירים נפוצים במכוני הטיפוח והיופי, מותאמים לשימוש מוגדר ומדויק,  מיועדת לשימוש מקצועי בלבד ולא לחובבות.
המקצועית צריכה לוודא שהיא קוראת, מבינה ומיישמת את הוראות השימוש, ועל הלקוחה לוודא שהיא מקבלת טיפול אצל מקצועית מוסמכת ואחראית.


שאלות נוספות? התקשרו כעת או השאירו הודעתכם ונשוב אליכם בהקדם.

logo בניית אתרים